В последните часове всички говорят за падането на метеор, който голяма

...
В последните часове всички говорят за падането на метеор, който голяма
Коментари Харесай

Къде можем да си купим метеорит и колко струва?

В последните часове всички приказват за падането на метеор, който огромна част от Северозападна България съумя да види.  Преди да приказваме за цената на метеоритите обаче, е хубаво да изясним разликата сред метеор и астероид и кое можете да си купите.  

Метеорът е метеорит или различен обект, който изгаря при навлизането в земната атмосфера. Наричат ги " падащи звезди ". Ако един метеор не изгори изцяло в атмосферата, тази част от него, която се приземи на повърхността, се нарича метеорит. Метеоритите могат да бъдат стоманени или каменни, като стоманените съдържат повече от 90% метал.

Според синоптика Борислав Лазаров явлението, забелязано неотдавна в България, най-вероятно е каменен астероид, само че е допустимо да е и каменно-железен поради другите цветове, в които е забелязано.

Но дано поговорим малко за това какъв брой костват частите от астероиди. Преди да купите каквото и да е било имайте поради, че всяко парче астероид, което е автентично би трябвало да бъде придружено със документ, тъй като в интернет има доста камъчета, които се показват за астероиди.

Метеорити могат да се купят от хора, които се занимават с търсенето им – " търсачи на астероиди “, или Meteorite Hunters. В България съществува Българска асоциация на търсачите на самородно злато и астероиди /БАТСЗМ/, които можете да попитате, в случай че се съмнявате в истинността на метеорите преди да го купите.

Цените на метеоритите варират най-много поради размера, само че и поради това от кой тъкмо астероид са и какъв е съставът им, тъй като доста от тях имат център от благородни метали и се разчупват, с цел да се ревизира съществуването на подобен.

 Само преди 2 месеца американски музей предложи 25 000 долара на всеки, който може да даде откъс от астероид, паднал покрай границата сред Съединени американски щати и Канада през април. На 8 април далечен регион сред Мейн и канадската провинция Ню Брънзуик падна " необикновено рядко " блестящо огнено кълбо. Голямата премия ще отиде при " първия образец от 1 кг “ от метеорния поток, се споделя в изказване на музея.

Тук, несъмнено, приказваме за в действителност огромно парче. Ако желаете да си имате дребен образец цената е много по-скромна.

 

Според Вашингтонския университет " Сейнт Луис “ редки видове астероиди (марсиански, лунни, някои други ахондрити) имат по-високи цени на грам от, да речем, елементарните хондрити и множеството железа, написа businessnovinite.bg.

Също по този начин проби от дребни, труднодостъпни астероиди се продават на по-високи цени от проби от огромни астероиди, даже от същия вид астероид. Обикновените хондрити, открити в горещи пустини, не костват толкоз, колкото тези, открити в Северна Америка или Европа.

Най-новите, даже на елементарен вид астероид, костват повече от находките на същия вид астероид. За последните спадове цената пада с времето, да вземем за пример Челябинск.

Ако при рухването астероидът има " добра история “ - минал през покрив или е блъснал пощенска кутия, тогава той " коства повече “ от астероид, открит да лежи в царевично поле или на паркинг.

Някои астероиди, да вземем за пример Сихоте-Алин, са по-красиви от други и се продават на по-високи цени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР